Blog de l'Arxiu

Ban sobre l'ordre a la vida pública, 1940

El document, promulgat per l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs el maig de 1940, és una mostra de les limitacions de llibertats dels adrianencs durant la dictadura.

Juny de 2017

El primer Ajuntament franquista, sota la presidència de José Sabaté Ferruz, va adreçar aquest ban als habitants de Sant Adrià de Besòs per recordar-los l'obligat compliment d'una sèrie de normes que regulaven i limitaven la lliure actuació a la vida pública de la localitat.

Entre altres aspectes, en el ban es regulava el comportament a les platges, establint la separació de sexes per a majors de 14 anys i delimitant l'ús del banyador a un espai determinat.

Establia de forma obligatòria el descans dominical i els dies de festa nacional, així com el guarniment de les façanes dels habitatges particulars.

Regulava el comportament a cinemes, carrers, teatres i balls alhora que, castigava la blasfèmia, la injúria, la calumnia i la propaganda derrotista. I per finalitzar, cridava a la participació durant la celebració de les festes de Corpus.

Identificació del document
Fons: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs
Codi de referència: CAT ASAB 101 1239, exp. 3
Nivell de descripció: Unitat Documental Simple
Títol: “Ban municipal”
Dates: maig de 1940
Volum i suport: 1 document, paper