Intervenció en l’apertura de la Sessió Informativa de les Tres Xemeneies

Us deixo la meva intervenció en l’apertura de la Sessió Informativa que marca l’inici del procés de participació sobre el planejament de les Tres Xemeneies. L’acte va tenir lloc al Casal de Cultura de Sant Adrià el passat 27 de setembre.
Intervenció en l’apertura de la Sessió Informativa de les Tres Xemeneies

Les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs

"Amb aquesta sessió informativa/formativa comencem el procés de participació que ens ha de portar a la definició urbanística definitiva de l'àmbit de les #TresXemeneies.
En primer lloc vull manifestar la meva satisfacció per haver aconseguit, des del territori i de la ma de Ajuntament de Badalona, que la Generalitat i el Consorci del Besòs participin en la solució d'aquest àmbit que per la seva situació estratègica i pel simbolisme de les #TresXemeneies ultrapassa l'àmbit local; tot i què som els adrianencs els que hem d'aprofitar el potencial d'aquest sector per a profit de la nostra ciutat i dels nostres ciutadans, amb més oportunitats laborals, amb més riquesa per a la ciutat, amb més espais públics, amb més platges.
Aquesta solució s'ha de fer amb el major consens ciutadà i polític possible ja que suposarà el disseny futur de la nostra ciutat a mig i llarg termini. De la mateixa manera que la modificació del Pla General Metropolità del marge dret de la ciutat, quan es va fer sobre l'any 2000, i a partir del Fòrum 2004, va suposar la transformació de la nostra ciutat; amb la recuperació del riu, de la platja, la ubicació de la Universitat Politècnica de Catalunya - UPC a la nostra ciutat, la transformació de La Catalana i el pla de Transformació de La Mina i que encara s'està desenvolupant, perquè, per desgracia, les transformacions llargues amb el temps no són sempre lineals; aquests planejaments és van aprovar amb el màxim consens possible, en els casos de La Catalana i La Mina amb unanimitat dels Grups Polítics i amb el suport de les Associacions de Veïns i entitats.
També llavors es va en processos on els veïns d'ambdós barris i van poder dir la seva, en aquell cas amb més d'una assemblea directa i oberta a tots els veïns. Venim d'una tradició en què els grans temes de ciutat hem estat capaços d'aconseguir grans consensos.
Tal i com va ser el meu primer compromís en les primeres reunions que es van fer, em torno a refermar en què la solució i el futur de l'àmbit de les #TresXemeneies s'ha de fer en un procés obert, totalment transparent, que ha de facilitar el nivell de consens ciutadà i polític que permeti el desenvolupament del sector i que obri el futur a la nostra ciutat.
Perquè els de #SantAdrià no volem que la nostra ciutat sigui l'especialista territorial en els temes de pobresa i droga, ni els amos de la Crònica Negra Metropolitana, la ciutat a què aspirem és una ciutat equilibrada, amb pols d'innovació i excel·lència, amb creació de riquesa, una ciutat que millori el seu Medi Ambient, una ciutat on es fomenti la justícia social, que lluiti contra la pobresa i l'exclusió. Per això l'esperança, també són la Universitat, els Polígons Industrials i l'àmbit de les #TresXemeneies. Us asseguro que el futur no el sé, però sí que sé que quan les administracions i la ciutadania hem anat de braces, a partir del que ens uneix, aquí en aquest racó de l'Àrea Metropolitana s'hi han produït "petits miracles" ja sigui la recuperació d'un riu mort o la implantació d'una Universitat en terrenys que eren un abocador a l'aire lliure.
També estic convençut que quan es consolidi aquest àmbit tindrà una repercussió positiva pel que fa a la dinamització econòmica de la Comarca i ajudarà a l'eliminació de les barreres viàries i que facilitarà la comunicació entre la ciutat i el mar.
Vull agrair als tècnics de la Direcció General d'Urbanisme de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya., als dels Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i Ajuntament de Badalona i als del Consorci del Besòs per la seva forma de traduir en propostes els criteris sorgits del primer procés de participació i que ens servirà de punt de partida d'aquest procés de participació.
Per acabar us vull donar les gràcies a tots els que penseu dedicar una part del vostre temps a debatre i aprendre i a proposar solucions per aquest àmbit, solucions per al nostre futur comú"

27-09-2018
Casal de Cultura
Sant Adrià de Besòs