25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones

S’inicia el programa d’activitats que aquest any porta el lema «Sant Adrià Ciutat Lliure de Violències Masclistes»

Un any més Sant Adrià se sumarà a la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. Enguany l’ Ajuntament i entitats han sumat esforços per oferir a la ciutadania un programa d’activitats que té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar la població sobre aquest problema social i la importància de lluitar tots plegats per eradicar-lo.

El programa es desenvoluparà durant tot aquest mes i començarà avui 18 de novembre amb la inauguració de l’exposició «La violència masclista té la seva història», realitzada per l’equip del Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD), que es podrà visitar fins al 26 de novembre al Centre de producció cultural i juvenil Polidor, i del 29 de novembre al 3 de desembre al Centre Cultural Besòs. El 25 de novembre la façana de l’Ajuntament s'il·luminarà de lila i s’organitzaran un ampli ventall d’activitats, entre elles la concentració de rebuig contra la violència masclista a la pl. de la Vila. Durant l’acte de concentració és llegirà un manifest i es projectarà un audiovisual on ciutadans i ciutadanes de Sant Adrià expressaran el seu rebuig a la violència masclista.

Podeu consultar aquí el programa d’activitats.

Important: totes les activitats tindran l’aforament limitat a causa de la covid-19

Història del 25 de novembre

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència vers les Dones el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques mortes el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Sant Adrià de Besòs, 18 de novembre de 2021

arxivat sota: