El projecte El bosc de les columnes transforma en una galeria d’art urbà l’entorn del mercat d’encants

Aquest és un projecte únic al món per la seva dimensió
El projecte El bosc de les columnes transforma en una galeria d’art urbà l’entorn del mercat d’encants

Foto : El Generador, Art i Creació Cultural


L’Ajuntament de Sant Adrià, amb la col·laboració de l’associació El Generador, Art i Creació Cultural està desenvolupant el projecte El bosc de les columnes, que forma part de l’HOP, Trobades de Dansa i Cultura Urbana (http://elgenerador.org/). Aquest projecte de regeneració urbana té com a objectiu convertir en una galeria d’art urbà a l’aire lliure l’espai que hi ha sota l’autopista C-31 format per centenars de columnes, on té lloc cada dimarts el mercat d’encants de Sant Adrià.  El bosc de les columnes forma part del HOP, Trobades de dansa i Cultura Urbana (http://elgenerador.org/),  una plataforma cultural de suport a la dansa i la cultura urbana que desenvolupa una programació anual en diferents municipis de l’àrea metropolitana. A Sant Adrià en el marc del HOP s’ha organitzat el Campionat d'Espanya de Beatbox i el Hop Cabaret.

El bosc de les columnes s’està duent a terme gradualment des de l’any 2016 i es preveu que finalitzi el 2019. Hi participen artistes d’art urbà de diferents estils, tant nacionals com internacionals, i cadascú pinta quatre columnes amb una temàtica lliure. Fins ara hi han participat 25 artistes que han intervingut en unes cent columnes i que ja han començat a transformar un entorn gris i fosc en un espai ple de color.

En El bosc de les columnes el grafit és l’expressió artística que contribueix a recuperar un espai degradat. Però també canvia positivament la percepció que els ciutadans tenen d’aquest espai i, per tant, enforteix la identitat social i afavoreix la cohesió de la comunitat.

Encara que hi ha exemples d’intervencions com aquesta a altres ciutats del món, la de Sant Adrià és única al món per la dimensió que té (400 columnes de cinc metres d’alçada x 2,85 de perímetre, aproximadament), per la qual cosa aspira a convertir-se en un referent cultural de l’art urbà.

Sant Adrià de Besòs, 15 de febrer de 2018