El projecte «Una Mina de color» transforma el paisatge visual del barri

Els artistes Zosen i Mina revitalitzen la façana de l’edifici del carrer Estrelles amb un mural d’art urbà

Avui 25 de gener, a les 12 h, s'ha presentat el mural d’art urbà de l’edifici del carrer Estrelles, dels artistes Zosen i Mina. A l’acte hi han assistit, entre altres, l’alcalde, Joan Callau, els autors del mural, Zosen i Mina, i el director de l’Associació El Generador Art i Creació Cultural, Juan Carlos Regidor, entitat promotora del projecte.

L’actuació forma part del projecte participatiu «Una Mina de color» que té com a objectiu reconvertir alguns espais de La Mina, com les façanes laterals dels diferents edificis, i millorar el paisatge visual del barri. Convertir el «no lloc» en art, mitjançant una intervenció artística. L’art urbà està tenint rellevància com una aposta per revitalitzar l’espai públic. Els veïns i veïnes del barri de la Mina podran gaudir d’un entorn rehabilitat de forma original que al ser obert tothom pot veure i opinar-ne.

El projecte es va iniciar amb un procés obert de participació amb nens i nenes de La Mina i l'estiu del 2018 els artistes Zosen i Mina Hamada van començar a fer tallers amb algunes entitats que treballen al barri de La Mina per acostar el seu art i incorporar idees i propostes que finalment s'incorporaran al disseny del mural.

El primer taller es va realitzar al Casal Infantil La Mina i a la tardor es van continuar els tallers amb el Centre Obert Salesians Sant Jordi i el Casal dels Infants de La Mina. Infants i joves de diferents nacionalitats i cultures, tots veïns de la Mina, van expressar a través de la pintura les seves idees i somnis sobre com desitjaven i imaginaven La Mina del futur. La majoria va coincidir en valors com la convivència, el respecte entre les diferents cultures, la visibilitat de les persones que viuen en el barri dins de la societat, la pau, la natura, espais verds, l'amistat, l'amor, la família i la cultura. Els artistes Zosen i Mina van recollir totes les idees i van crear la proposta per a l'esbós del mural.

El Zosen i la Mina Hamada estaran treballant durant el mes de Gener en la paret mitgera de l'edifici del carrer Estrelles, davant del Poliesportiu municipal, creant el primer mural de gran format, 25 metres d’alçada que es podrà veure des de diversos punts com són la Ronda del Litoral, el tren de rodalies o caminant des del carrer.

La creació finalitzarà pintant conjuntament artistes i participants als tallers la part més baixa de la paret, 1,5m d'alçada, i posant-li el nom o títol a la pintura global de l'edifici.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l'Associació El Generador, les entitats que treballen amb els nens i joves del barri de La Mina, el suport de l'Ecoparc del Mediterrani i els artistes Zosen i Mina Hamada.

Els artistes

Zosen i Mina Hamada són dos artistes visuals amb trajectòria internacional i amb un gran compromís artístic amb Sant Adrià de Besòs. La seva passió pel color i les formes lliures els va portar a col·laborar en murals de diversos formats. El seu repertori artístic comprèn murals, pintures sobre tela, il·lustració, serigrafia i autoedició de llibres.

La seva col·laboració es centra bàsicament en els murals amb els quals han viatjat per diferents països del món i les seves pintures d'estudi s’han exposat a galeries i institucions d'Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i Japó. L'any 2017 va obtenir el 1r Premi en el Festival Internacional de Murs d'Estepona.

El seu treball és igual que els fauvistes de les avantguardes històriques. Es basa en el poder del color per expressar sentiments, simplificant la representació formal dels mateixos en favor de colors vibrants i estridents per dotar d'un major èmfasi expressiu les seves creacions. Formes entrellaçades, senzilles, amb figures geomètriques, naturals, objectuals i abstractes juguen amb l'ús del color per crear el seu impactant resultat.

Principals projectes desenvolupats per l'Associació El Generador

El Generador Art i Creació Cultural és una associació sense ànim de lucre que neix l’any 2007 a Sant Adrià de Besòs. És una plataforma artística de suport a la cultura urbana

El primer projecte va ser el FAC, Festival d'art de carrer de Sant Adrià. Sis edicions, del 2007 al 2012, i on, entre d’altres, van néixer les intervencions murals. L'any 2011 l'associació va crear el HOP, Trobades de Dansa i Cultura Urbana. Una plataforma de suport a projectes de creació artística de la dansa i la cultura Urbana, realitzat principalment a Barcelona i Sant Adrià de Besòs. El HOP té 8 anys, més de 60.000 persones han gaudit de l'espectacularitat de les danses i les cultures urbanes i més de 5.000 artistes han participat dels intercanvis, campionats, residències de creació, laboratoris, art mural, música, tallers i els espectacles. És en el marc del HOP Sant Adrià on s’han creat el projecte “Una Mina de color”, així com també “El bosc encantat de la C-31”, un projecte d'intervenció mural amb més 400 columnes a Sant Adrià i Badalona.

Sant Adrià de Besòs, 25 de gener de 2019