La Biblioteca Sant Adrià difon l'obra de Joan Giralt

L' equipament acull una exposició del dibuixant, pintor i guionista adrianenc

Fins al 3 d’octubre la Biblioteca Sant Adrià acollirà l’exposició que duu per nom Joan Giralt i Antonio Bernal: fabricants de somnis, organitzada per la Biblioteca Sant Adrià, el Museu de l’Hospitalet, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, amb la col·laboració de la família de Joan Giralt.  L’historiador d'art i comissari de l'exposició, José Luis Muñoz, va conduir la xerrada el passat 17 de setembre, Quan Joan Giralt ens va convertir en herois.

Joan  Giralt i Banús  (Badalona 1922 – 2011) va viure a Sant Adrià de Besòs des de 1927. Va ser un excel·lent dibuixant que desenvolupà diversos gèneres i temes (bèl·lic, romàntic, humorístic, western, ciència ficció i terror).

Els seus primers dibuixos anaven acompanyats de guions que feia ell mateix. Va presentar uns contes de fades de l’Editorial Hispano-Americana de Ediciones entre els anys 1945 i 1947. L’any 1950 va treballar amb l’Editorial Ricart com a dibuixant i va crear Ardillitas, Cuentos orientales, Superhombre, Selecciones de guerra, Episodios de Corea i Robinson Crusoe.

Altres col·leccions són  Mark Clayton, El corsario audaz (que també es va publicar a França), Robin Hood, Platillos volantes, El pequeño trampero,  La guarida, El esquiador,  Las ruinas de Newcastel, The One, Legged Crow, Comando, Tiger i les històries esportives de The Blitz Kid en The Hornet. També va il·lustrar Brik (d’aventures i viatges) per al mercat francès.

De 1960 a 1973 va treballar només per a l'agència Bardon i per a la Thomson escocesa. L’any 1977 retorna al mercat espanyol amb alguns relats breus policíacs per a les revistes Bruguera: Super Mortadelo, Super Pulgarcito, etc.

Va publicar fins a cinc adaptacions literàries de J. M. González Cremona per a ‘Joyas Literarias Juveniles’ de Bruguera: La caza del meteoro, Ante la bandera, Kerabán, el testarudo, El piloto del Danubio i El abismo, les quals tenien una portada del dibuixant Antonio Bernal, que també es van poder veure a l'exposició.

L’any 1994 va acceptar la realització d’una col·lecció de terror per a la Bastexi alemanya i a 1995 va realitzar dibuixos humorístics a la premsa àrab.

La Biblioteca Sant Adrià disposa d’alguns exemplars i materials de la seva obra i gràcies a l'exposició, el fons Giralt ha estat ampliat.

Sant Adrià de Besòs, 22 de setembre de 2015

arxivat sota: