La Zona de Baixes Emissions es posarà en marxa l’1 de gener de 2020

Sant Adrià de Besòs és un dels 5 municipis (juntament amb Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat ), coordinats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que formen part d’aquesta iniciativa que prohibirà la circulació als vehicles més contaminants els dies laborables per millorar la qualitat de l’aire i la salut pública.

Aquest matí l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha assistit a la presentació de la proposta d’ordenança de l’Ajuntament de Barcelona de la Zona de Baixes Emissions de l’àmbit Rondes de Barcelona. La presentació, que s’ha celebrat en el Saló de Cròniques del consistori barceloní, ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Territori, Damià Calvet i el vice-president de Mobilitat Transport i Sostenibilitat de l’ Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda. També hi han assistit la tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz i la tinenta d’alcaldia de Presidència de l’Ajuntament de Cornellà, Emilia Briones.

L’objectiu de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) és preservar la millora de la qualitat de l’aire i la salut pública, reduint la contaminació ambiental i apropar els nivells de contaminació de la ciutat als recomanats per l’OMS i complir amb els valors límits de la qualitat de l’aire legalment establerts. La mesura es basa en el fet que el trànsit rodat es el major contribuïdor als nivells de contaminació d’efecte local. S’espera que aquesta iniciativa faci que uns 50.000 vehicles al dia (dels més contaminants) deixin de circular per la Zona de Baixes Emissions, i que en 4 anys aquesta reducció sigui d’uns 125.000 vehicles.

La fita és reduir en els propers 15 anys un 30% de les emissions a l’atmosfera de contaminants d’efecte local, principalment l’NO2 i les PM10.

Sant Adrià i la resta de municipis aprovaran les seves ordenances municipals durant el darrer trimestre del 2019, per poder tirar endavant la Zona de Baixes Emissions a partir del 2020. A Sant Adrià es farà prèviament a la redacció de l’ordenança una consulta pública de la qual s’informarà properament.

Més informació.

Sant Adrià de Besòs, 16 de setembre de 2019