L' Ajuntament, el Consorci del barri de La Mina i Endesa impulsen una campanya per regularitzar el subministrament elèctric a diversos edificis del barri de la Mina

El programa facilita als veïns que s’hi vulguin adherir els tràmits per donar d’alta el seu subministrament amb una empresa comercialitzadora prioritzant la de referència al territori, a través de la qual es pot accedir al Bo Social. L’objectiu de la iniciativa és que tots els habitatges disposin d’un servei elèctric normalitzat que garanteixi la seguretat de les persones, de la instal·lació i de l’immoble i contribueixi a mantenir la qualitat i continuïtat del subministrament al barri

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs conjuntament amb el Consorci del barri de La Mina i Endesa han posat en marxa aquesta mateixa setmana una campanya conjunta amb l’objectiu de regularitzar el subministrament elèctric a 8 escales del barri de la Mina de forma progressiva per la situació sanitària de la Covid-19. La campanya s’inicia amb els habitatges del carrer Mart, 14 i està previst fer una escala per mes. El programa facilita als veïns que s’hi vulguin adherir la realització dels tràmits i gestions necessaris per donar d’alta el seu subministrament. L’objectiu és contribuir a què tots els habitatges disposin d’un servei elèctric regularitzat, única manera de garantir la seguretat de les persones, de la instal·lació i de la finca així com un subministrament de qualitat per al barri.

La campanya s’adreçarà progressivament a 8 escales de pisos dels carrers Llevant i Mart, a un total de 330 habitatges dels quals es calcula que un 46% es troben, actualment, en situació irregular. Així, es facilita als veïns la regularització de la seva instal·lació particular per procedir, després, a la contractació del subministrament amb la comercialitzadora que vulguin, prioritzant la de referència al territori (Endesa Energia XXI) que els permet sol·licitar el Bo Social. Poden demanar cita prèvia al punt de servei per WhatsApp o a través d’un codi QR. La comercialitzadora té un canal de comunicació exclusiu i directe amb l’àrea de Serveis Socials.

No és aquesta la primera campanya d’aquest tipus que posen en marxa l’Ajuntament i Endesa. L’any 2019 ja es va fer als carrers Venus i Saturn, i va aconseguir que es regularitzessin gairebé el 60% dels habitatges que es trobaven en situació irregular. I és que més enllà de tractar-se d’un problema que repercuteix en el servei elèctric de l’usuari i del veïnat, el que més preocupa tant al consistori com a la Companyia, és que l’estat de les infraestructures elèctriques manipulades suposen un greu perill per a les persones. En primer lloc per al defraudador per contacte directe durant la manipulació del cablejat; però també per les persones que viuen en aquell pis o a la mateixa finca, que queden exposades a una instal·lació sense cap protecció amb un elevat risc potencial d’originar un curtcircuit o un incendi que posi en perill la seva integritat.

Sobre el Bo Social

El Bo Social és un descompte en la factura de la llum regulat per la legislació vigent que té l'objectiu de protegir aquelles llars considerades vulnerables per les seves condicions socioeconòmiques. Encara que qui ho tramita és la comercialitzadora de referència, el Govern espanyol és qui l'assigna, una vegada verifica el compliment dels criteris. L'estalvi sobre la factura que percep el client l'assumeix econòmicament la comercialitzadora i, en aquest sentit, facilita el pagament de les factures dels col·lectius més desafavorits. A més, els beneficiaris del Bo Social elèctric compten amb un període més prolongat per a fer front a les factures impagades que la resta de consumidors (un període de 4 mesos des de la primera notificació d'impagament i a diferència del termini general, que és de 2 mesos).

Per a optar al Bo Social és imprescindible ser client d'una comercialitzadora de referència (com Energia XXI), ser el titular d'un contracte amb la tarifa elèctrica PVPC (amb o sense discriminació horària) i tenir una potència igual o inferior a 10 kW a l'habitatge habitual, a més de complir altres requisits específics detallats en la taula adjunta.

Al setembre, en el context econòmic provocat per la Covid-19, l’Estat va ampliar el Bo Social a aturats, persones en ERTE i empresaris que han vist reduïts substancialment els seus ingressos. Aquests tres col·lectius podran accedir al Bo Social amb un descompte del 25% fins al 30 de juny del 2021, amb la possibilitat de sol·licitar-lo novament pel RD 897/2017 a partir de l'1 de juliol, o amb anterioritat, si deixen de complir aquests requisits.

Actualment 89.421 clients d’Endesa a Catalunya tenen assignat el Bo Social. El 5,5% són pensionistes, el 44,1% famílies nombroses, el 49,6% persones en situació de vulnerabilitat segons criteri de renda i el 0,6% correspon a col·lectius especialment afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i que s’han acollit a aquesta ajuda. Del total de clients, el 56,3% tenen un descompte del 25% en la factura perquè són considerats vulnerables pel Ministeri, mentre que el 43,6% són vulnerables severs i reben una ajuda del 40%. Aquí pots obtenir més informació sobre aquest descompte.


Sant Adrià de Besòs, 2 de març de 2021

arxivat sota: