Campanya #CapConversaPendent

Obertament vol acabar amb les converses pendents sobre salut mental

Obertament vol acabar amb les converses pendents

sobre salut mental

Obertament, entitat que lluita contra l'estigma en salut mental, presenta una nova campanya: #CapConversaPendent .

Aquesta campanya, que es va presentar el passat 28 de gener, i que compta amb la implicació dels departaments Salut i de Benestar i Família de la Generalitat i La Fundació “la Caixa”, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona així com de diverses administracions locals com l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, té per objectiu arribar a generar 10.000 converses sobre salut mental entre la societat catalana durant aquest mes de febrer.

La crida va adreçada a tota persona que conegui algú proper a qui s’aprecia; dins la família, la colla d’amics o un company de feina que tinguin o hagin pogut passar per algun tipus de problema de salut mental i amb el qual comparteix algun espai a la vida quotidiana.

Les persones amb un trastorn de salut mental, sovint se senten aïllades a causa de l’estigma i tabú socials. La solució és parlar, i és en mans de tots i totes. Així com parlem amb naturalitat sobre la salut física, hem de parlar de la salut mental

Parlar de salut mental és la millor eina contra l’estigma: entre tots i totes aconseguirem que no quedi cap conversa pendent sobre aquest tema.

Volem desmentir els principals mites que ens diuen que parlar de salut mental és complicat. Els estudis sobre estigma han detectat que existeixen diversos frens que dificulten aquest apropament:

  • La capsa fràgil”: hi ha gent que no sap què dir o què fer davant d’una persona amb una problemàtica de salut mental del per por a empitjorar les coses.

  • No vull sentir coses tristes”: a tots ens ha passat que sovint no ens atrevim a preguntar a una persona amb trastorn de salut mental per por la idea preconcebuda que serà una història massa íntima, dramàtica o inclús esfereïdora.

  • Potser vol que el deixem tranquil/a, si vol parlar ja trucarà ell/a”: Quan la nostra salut mental passa per un moment delicat sovint ens sentim aïllats i tenim por al rebuig, de vegades cal que siguin els qui tenim al voltant que facin un primer pas!

Aquesta campanya vol animar a tothom a fer aquest primer pas.