Notícies

Guanyadores del Concurs de Relats Paraules d'Adriana

Aquest any la participació ha estat molt elevada

El 8 de març, el dia Dia Internacional de les Dones, es va fer l'entrega de premis del ja consolidat concurs de relats curs Paraules d'Adriana en la seva XVI edició. 

Aquest any han participat 176 dones amb un total de 214 relats. El jurat va resoldre que els relats guanyadors eren per la categoria de Sant Adrià dotat amb 300 euros per la seva obra Si algú m'ho hagués explicat de Mireia Mesa Parra, en la categoria general, primera finalista amb la seva obra Callos con chorizo de Beatriz Ocaña Camacho (Hospitalet de Llobregat), i la guanyadora del primer premi dotat amb 550 euros a Bichos de Sonia Aguilera Roura (Viladecans).

Amb aquest concurs que s'organitza des de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat és pretén potenciar l'escriptura com a eina d'expressió del pensament i la creativitat de les dones, fomentar la difusió de l'obra literària femenina, visibilitza-la i donar a conèixer Sant Adrià mitjançant una activitat cultural i artística de dones d'arreu del món.

TRENCA EL SILENCI. Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. 17 de maig de 2020

Fa 30 anys que a l’Assemblea General de l'Organització Mundial De Salut (OMS) es  va desclassificar l'homosexualitat com una malaltia mental.  Val a dir que ja en els anys 70 molts i moltes professionals de la psicologia i de la psiquiatria ja no ho consideraven com un trastorn mental. Però, com es habitual, si no hi ha mobilització per part dels afectats, no hi ha canvis. El col·lectiu que commemora el dia d’avui no ho ha tingut gens fàcil. Lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals sempre han estat en el punt de mira dels que defensen una malentesa “normalitat o normativitat” . Al llarg de la historia han patit i pateixen diferents tipus de discriminació, rebuig i fins i tot penalitzacions jurídiques greus. Hi ha 72 països en els quals encara és un delicte tenir relacions amb persones del mateix “sexe” i en 8 d’ells es castiguen aquestes relacions  amb pena de mort.

Tot i així les coses van canviant. De ser considerats com  a persones  perilloses socials, delinqüents, corruptores de menors, malaltes mentals, pecadores etc...  a l’estat espanyol fa temps que s’intenta  equiparar en drets el col·lectiu LGTBQ als que gaudeixen les persones que no pertanyen al col.lectiu

Potser el que cal, es deixar constància de que cada persona és un món, un món ple de possibilitats, capacitats i talents. La identitat en relació a l’opció sexual, l’expressió de gènere o el sexe biològic, no són definitoris en quant a la vàlua personal. De fet el que suma, multiplica i la diversitat i la diferencia no haurien de ser un obstacle per créixer com a una societat on el respecte sigui el valor principal. I afegiriem d’altres: l’empatia, la tolerància i la curiositat per conèixer. No podem estimar allò que no coneixem, per això, apropar-se a veure l’altre amb els ulls d’un infant, no ens fa perdre res.

Les circumstàncies mundials degudes a la Pandèmia  pel COVID-19, faran molt difícil poder manifestar-nos o fer activitats col·lectives que permetin mantenir la lluita per igualar drets i acabar amb discriminacions i abusos que pateix el col·lectiu. Però, des de casa es poden dur a terme petites accions.

Us passem alguns enllaços que us poden ser útils: 

  • GUIA DE RECURSOS | “El Colectivo LGTBI frente al COVID-19: click aquí 

Si necessiteu fer alguna consulta sobre aquest tema us podeu adreçar al email del CIOD infodonaciod@sant-adria.net

 

Nova programació d'activitats del CIOD

El proper dimarts 22 de setembre comencen les inscripcions als tallers que s'organitzen des del Centre d'Informació i Orientació de la Dona de l'Ajuntament de Sant Adrià.

Aquest quadrimestre oferim diferents activitats com: dansa del ventre, tècniques per combatre l'estrès, taller de hipopressius, autodefensa per a dones, iniciació a la meditació... si vols més informació pots adreçar-te al carrer de les Escoles, 10 baixos. T. 93 462 11 21.Dia contra la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere

Realització de diferents accions de sensibilització

El Dia Internaiconal contra l'Homofòbia i la Transfòbia es celebra el 17 de maig per commemorar que l'OMS  va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals a l'any 1990. Aquest dia es visibilitzen tot tipus d'accions que serveixin per denunciar la discriminació del que són objectes les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per fer avançar els seus drets en tot el món.

Actualment, més de 70 països en el món criminalitzen l'homosexualitat i els actes sexuals entre persones del mateix sexe amb condemnes de presó i fins i tot amb pena de mort.

La discriminació basada en l'orientació sexual i en la identitat de gènere no està reconeguda oficialment pels estats membres de les Nacions Unides, malgrat que els organismes dels drets humans han condemnat repetidament la discriminació basada en l'orientació sexual i la identitat de gènere.

Encara existeixen a la nostra societat, moltes persones que no poden construir la seva identitat o viure de forma positiva i lliure la seva orientació afectiva-sexual, bé perquè no es reconeixen a si mateixes com a homosexuals, bisexuals o transsexuals... o perquè tenen por a les reaccions socials, familiar, laborals...

Per sensibilitzar sobre aquest situació, la Regidoria de Polítiques d'Igualtat organitzarà dues activitats aquest mes de maig:

Del 15 al 18 de maig

de 9 a 19 h Creació d'un mural contra l'homofòbia. Vine i participa-hi! (al CIOD)

Dijous, 18 i 25 de maig

de 15.15 a 16.45 h Taller de creativitat. Pinta una samarreta contra l'homofòbia

Més informació al CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona)

C. Les Escoles, 10 baixos

t. 93 462 11 21

infodonaciod@sant-adria.net

"No és no, per unes festes lliures d'agressions sexistes""

Durant aquesta Festa Major l'Ajuntament posarà en marxa la campanya per unes festes lliures d'agressions masclistes

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs posarà en marxa per a la Festa major la campanya informativa i de sensibilització "No és no, per unes festes lliures de d'agressions masclistes", que consistirà en l'edició d'un ampli ventall de material gràfic (cartells, xapes, postals, vinils, etc.) que insta a la responsabilitat de tots i totes perquè la Festa Major no s'aprofiti per dur a terme actituds ofensives vers les dones.

La campanya, impulsada per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat amb la col·laboració del Consell Municipal de les Dones de Sant Adrià, continuarà un cop acabada la Festa, ja que l'objectiu és prevenir les agressions masclistes als diferents espais d'oci i esdeveniments de la ciutat.

Aquesta és una de les actuacions del Protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i esdeveniments festius que l'Ajuntament està elaborant amb el suport de la Diputació de Barcelona i la participació del Consell Municipals de les Dones.

Concurs TQB "Te Quiero Bien"

Els treballs es podem presentar de l'1 al 20 de novembre

Ja està en marxa la sisena edició del Concurs TQB d'iniciatives de sensibilització contra la violència vers les dones, realitzat en el marc de la campanya per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere.  És un concurs organitzat per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat en el qual és pretén sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica tant greu que afecta a les dones de la nostra societat i d'arreu del món.

Està adreçat a joves d'entre 15 a 30 anys, els quals podran enviar les seves propostes sobre la violència masclista de l'1 de al 20 de novembre a la pàgina www.facebook.com/tequierobien o  al correu infodonaciod@sant-adria.net.

S'adjudicarà dos premis, un individual i un altra grupal, valorats en 150 euros cadascú i un distintiu a la proposta més votada de facebook.

Per veure les bases del concurs i demanar més informació, podeu consultar al següent enllaç

Animeu-vos a participar!!Tothom té molt a dir. Per una societat lliure de violència masclista!!


Sant Adrià de Besòs, 19 d'octubre de 2017Centre d'Informació i Orientació de la Dona (CIOD)
C. de les Escoles, 10, baixos
T.93 462 11 21
https://www.facebook.com/tequierobien

 

28 de maig: Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

La Regidoria d'igualtat s'uneix a aquesta commemoració que té lloc cada 28 de maig. És una data de mobilització que va néixer a una reunió de la Red Mundial de Mujeres por los Derechos Reproductivos (RMMDR) realitzada al 1987 a Costa Rica.

Aquest dia se celebra per reafirmar el dret a la salut com un dret humà de les dones al que han d’accedir sense restriccions o exclusions de cap mena, a través de tot el seu cicle de vida, i a més, es vol donar visibilitat a les desigualtats que pateixen les dones en temes de salut.

El sexe és un element rellevant que explica diferències en la salut. Històricament s'ha accedit als avenços mèdics a través d'un model masculí, que posteriorment s’ha anat adaptant al femení.

Actualment, l'evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere pel que fa a la salut, que s’han de tenir en compte per tal d'assegurar la prevenció de malalties, poder oferir una major precisió en el diagnòstic i garantir el dret de les dones a ser ateses i tractades eficientment en les seves problemàtiques.

La celebració d’aquest dia es realitza enmig d’un nou escenari social, marcat per una forta crisi sanitària que, sense dubte, comportarà canvis molt importants a la nostra societat. En aquests moments, amb la Covid-19, s’observa també el biaix de gènere en una crisi que està castigant fortament a les dones en l'àmbit de la seva salut física i mental. Exemples d'això serien: les dones víctimes de violència masclista —que poden quedar aïllades, incomunicades i convivint amb l’agressor— o l’afectació de la crisi sobre sectors laborals altament feminitzats, com el comerç, l’hostaleria, la neteja, l’educació, la sanitat, els serveis socials o la cura d’infants i de persones grans. Activitats que, són de primera línia de la pandèmia i, per tant, les persones que hi treballen corren més risc d’infectar-se, patir estrès, ansietat...i altres malalties.

En aquesta situació també s’ha de tenir en compte que la pèrdua dels espais de socialització a causa del confinament —com la feina, l'escola o els centres de dia de gent gran— fa que aquestes funcions es transfereixin a l'àmbit domèstic i, de nou, la càrrega de la seva gestió recaigui majoritàriament en les dones.

Són, en definitiva, situacions que fan una vegada més en aquest dia de l'acció per a la salut de dones es plantegin noves alternatives i solucions. Podeu veure la crida Internacional d’aquest any 2020 als enllaços:

www.reddesalud.org

www.xarxadedonesperlasalut.org

Recordem que el CIOD (Centre d'informació i Orientació de la Dona) tornem a oferir atenció però telefònica dels seus serveis permanents i gratuïts: servei d'informació i orientació, assessoria jurídica, assessoria psicològica i assessorament psicosocial a dones víctimes de violència de gènere de dilluns a divendres de 9 a 13h ( t. 93 462 11 21 /e-mail: infodonaciod@sant-adria.net)


Imatge a mida completa: 164 KB | Veure imatge Visualitza Descarrega imatge Descarrega

Programació de tallers al CIOD

Inscripcions a partir del 22 de setembre

El CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona) de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha programat amb un nou format, en aquest cas online, tot un seguit de tallers que es portaran a terme durant el trimestre d'octubre a desembre de 2020.

Les inscripcions es faran a partir del dimarts, 22 de setembre. Els tallers són gratuïts amb una durada de 8 sessions d'una hora i mitja.
Les inscripcions poden fer-se per mail: ciod@sant-adria.net o trucant al telèfon 93 462 11 21.

Per veure els tallers podeu cliclar aquí tallers CIOD ONLINE

25N: Ni una més!

Us presentem el video creat en el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones  del Consell Municipal de Dones de Sant Adrià de Besòs

Podeu veure'l clicant AQUÍ 

Dones de Sant Adrià al documental DONES EN TEMPS DE CRISI: ANY 2020

El projecte de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació contribueix a donar visibilitat a les aportacions essencials de les dones en el context de pandèmia Han participat 32 dones treballadores de diferents sectors de 18 municipis catalans. La gestió dels treballs productius i els reproductius, la precarietat, les cures, les xarxes de suport, els aprenentatges per al futur són alguns dels temes que es tracten.

Dones en temps de crisi: any 2020 és un homenatge dels ajuntaments membres de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació a les dones dels seus municipis que, amb les seves ocupacions diverses, han fet sostenible el dia a dia de la crisi de la COVID-19.

Aquesta sèrie documental sobre els treballs de les dones i els lideratges femenins vol contribuir a pluralitzar i donar major representativitat a les aportacions essencials de les dones en el context de pandèmia. En resposta a l’absència de veus i experiències femenines diverses acusada pels mitjans de comunicació durant l’actual situació sociosanitària, el projecte audiovisual presenta retrats allunyats de tòpics i d’estereotips de les vivències de dones de generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals o capacitats molt diverses. Ho fa a partir dels testimonis de 32 dones, treballadores de diferents sectors, de 18 municipis catalans que formen part d’aquest observatori. De SAnt Adrià de Besòs han participat dues dones.

Dones en temps de crisi: any 2020 posa de manifest els canvis sobtats que s’han produït en el quotidià de les dones, que han tingut com a conseqüència la reinvenció de cada un dels aspectes que articulen les complexes relacions entre les cures, l’espai domèstic i l’espai laboral. Les propostes de canvi social que aquestes dones plantegen per al futur vertebren els dotze capítols d’aquesta sèrie documental. 

Aquest és un projecte de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, instància de participació ciutadana, composta per ajuntaments de Catalunya del que Sant Adrià en forma part.

Al projecte Dones en temps de crisi: any 2020 hi ha participat les cineastes Nila Núñez Urgell (Lo que diran, 2017), Cristina Almirall Romeu i Raquel Marques (Tiempos de deseo, 2020). Una producció de Drac Màgic.

 El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 Podeu veure tots els capítols AQUÍ

Nova programació d'activitats al CIOD

Inscripcions als tallers a partir del 16 de febrer

El proper, dimarts 16 de febrer comencen les inscripcions als tallers que s'organitzen des del CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona) servei de l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

Aquest quadrimestre oferim diferents activitats: taller de canvi d'hàbits, de running i marxa nòrdica, mindfulness, autoestima, reiki, feng shui, de relacions de parella, pnl i creixement personal, descobreix el món "online"...

Tots els tallers són gratuïts i com a conseqüència de la pandèmia, es realitzaran en format en línia. Per realitzar la teva inscripció o demanar informació pot adreçar-te al t. 93 462 11 21 o per e-mail: infodonaciod@sant-adria.net.

Consulta aquí la programació dels tallers de març a maig 2021

PROJECTE CARRERS PER A LES DONES

Del 8 de març al 31 de març. Participa a l'enquesta en línia a les xarxes socials.

Del 8 de març al 31 de març. Participa a l'enquesta en línia a les xarxes socials.

El projecte Carrers amb Noms de Dona neix l’any 2002 amb la voluntat de corregir la poca presència de noms de dones en el nomenclàtor de la ciutat i de fer visible el paper que les dones han portat i porten a terme en els diferents àmbits de la vida social.

Des de llavors s’ha posat nom a més de 30 espais públics amb noms de dones. Ara estem buscant el nom per a un parc que s’urbanitzarà properament.

Ajuda'ns a escollir el nom d'una dona perquè l'Ajuntament li dediqui un espai públic en els propers mesos. Ens ajudes? Marca la casella de la dona que prefereixis.

Trobareu l'enquesta AQUÍ

CORRESPONSABILITAT= COMPARTIR

En aquest dies de pandèmia que estem tant a casa, compartint les tasques domèstiques i de cura d'una manera justa? Col·labora en l'enquesta participativa

Dintre dels actes organitzats per a commemorar el 8 de març d'aquest any 2021, Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament i els instituts d’educació secundària de Sant Adrià de Besòs hem decidit reflexionar sobre la corresponsabilitat.

En aquest dies de pandèmia que ens estem tant a casa, et proposem reflexionar sobre si estem compartint les tasques domèstiques i de cura d'una manera justa.

La corresponsabilitat consisteix en la distribució equitativa de responsabilitats domèstiques i de cura a persones membres de la llar o persones properes a nosaltres, i aporta beneficis per a tota la família.

Ser corresponsable implica: comunicar-se, consensuar, prendre decisions conjuntes sobre aspectes que afecten totes les persones membres; i, alhora, també garanteix que tothom disposi de temps de lleure a favor d’una major qualitat de vida i un major benestar.

Del 8 al 21 de març, ens ajudes a saber com anem de corresponsabilitat contestant aquest qüestionari?

CORRESPONSABILITAT=COMPARTIR

Concentració contra la violència masclista, avui divendres 11 de juny a les 19h

La violència masclista no ens dóna treva amb nous assassinats, un d’ells de la manera més cruel, en forma de violència vicària.

Davant la barbàrie dels últims dies, la corporació de l’Ajuntament de Sant Adrià condemna tota mena de violència masclista i recorda el seu ferm compromís per a la seva erradicació.

Dones, mares, parelles, exparelles, filles i fills: totes són víctimes de la violència masclista.  

Per aquest motiu, us convidem a sumar-vos a la CONCENTRACIÓ DE REBUIG que tindrà lloc aquesta tarda a la pl. de la Vila a les 19h.

La violència masclista NO te cabuda.