Notícies
Guanyadores del Concurs de Relats Paraules d'Adriana
El 8 de març, el dia Dia Internacional de les Dones, es va fer l'entrega de premis del ja consolidat concurs de relats curs Paraules d'Adriana en la seva XVI edició.
Aquest any han participat 176 dones amb un total de 214 relats. El jurat va resoldre que els relats guanyadors eren per la categoria de Sant Adrià dotat amb 300 euros per la seva obra Si algú m'ho hagués explicat de Mireia Mesa Parra, en la categoria general, primera finalista amb la seva obra Callos con chorizo de Beatriz Ocaña Camacho (Hospitalet de Llobregat), i la guanyadora del primer premi dotat amb 550 euros a Bichos de Sonia Aguilera Roura (Viladecans).
Amb aquest concurs que s'organitza des de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat és pretén potenciar l'escriptura com a eina d'expressió del pensament i la creativitat de les dones, fomentar la difusió de l'obra literària femenina, visibilitza-la i donar a conèixer Sant Adrià mitjançant una activitat cultural i artística de dones d'arreu del món.
TRENCA EL SILENCI. Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. 17 de maig de 2020
Fa 30 anys que a l’Assemblea General de l'Organització Mundial De Salut (OMS) es va desclassificar l'homosexualitat com una malaltia mental. Val a dir que ja en els anys 70 molts i moltes professionals de la psicologia i de la psiquiatria ja no ho consideraven com un trastorn mental. Però, com es habitual, si no hi ha mobilització per part dels afectats, no hi ha canvis. El col·lectiu que commemora el dia d’avui no ho ha tingut gens fàcil. Lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals sempre han estat en el punt de mira dels que defensen una malentesa “normalitat o normativitat” . Al llarg de la historia han patit i pateixen diferents tipus de discriminació, rebuig i fins i tot penalitzacions jurídiques greus. Hi ha 72 països en els quals encara és un delicte tenir relacions amb persones del mateix “sexe” i en 8 d’ells es castiguen aquestes relacions amb pena de mort.
Tot i així les coses van canviant. De ser considerats com a persones perilloses socials, delinqüents, corruptores de menors, malaltes mentals, pecadores etc... a l’estat espanyol fa temps que s’intenta equiparar en drets el col·lectiu LGTBQ als que gaudeixen les persones que no pertanyen al col.lectiu
Potser el que cal, es deixar constància de que cada persona és un món, un món ple de possibilitats, capacitats i talents. La identitat en relació a l’opció sexual, l’expressió de gènere o el sexe biològic, no són definitoris en quant a la vàlua personal. De fet el que suma, multiplica i la diversitat i la diferencia no haurien de ser un obstacle per créixer com a una societat on el respecte sigui el valor principal. I afegiriem d’altres: l’empatia, la tolerància i la curiositat per conèixer. No podem estimar allò que no coneixem, per això, apropar-se a veure l’altre amb els ulls d’un infant, no ens fa perdre res.
Les circumstàncies mundials degudes a la Pandèmia pel COVID-19, faran molt difícil poder manifestar-nos o fer activitats col·lectives que permetin mantenir la lluita per igualar drets i acabar amb discriminacions i abusos que pateix el col·lectiu. Però, des de casa es poden dur a terme petites accions.
Us passem alguns enllaços que us poden ser útils:
- GUIA DE RECURSOS | “El Colectivo LGTBI frente al COVID-19: click aquí
- CAMPANYA 17 maig a nivell mundial: click aquí
- Per veure PEL·LÍCULES: click aquí
- CONTES | Per a nens i nenes: click aquí
Si necessiteu fer alguna consulta sobre aquest tema us podeu adreçar al email del CIOD infodonaciod@sant-adria.net
Nova programació d'activitats del CIOD
El proper dimarts 22 de setembre comencen les inscripcions als tallers que s'organitzen des del Centre d'Informació i Orientació de la Dona de l'Ajuntament de Sant Adrià.
Aquest quadrimestre oferim diferents activitats com: dansa del ventre, tècniques per combatre l'estrès, taller de hipopressius, autodefensa per a dones, iniciació a la meditació... si vols més informació pots adreçar-te al carrer de les Escoles, 10 baixos. T. 93 462 11 21.
Dia contra la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere
El Dia Internaiconal contra l'Homofòbia i la Transfòbia es celebra el 17 de maig per commemorar que l'OMS va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals a l'any 1990. Aquest dia es visibilitzen tot tipus d'accions que serveixin per denunciar la discriminació del que són objectes les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per fer avançar els seus drets en tot el món.
Actualment, més de 70 països en el món criminalitzen l'homosexualitat i els actes sexuals entre persones del mateix sexe amb condemnes de presó i fins i tot amb pena de mort.
La discriminació basada en l'orientació sexual i en la identitat de gènere no està reconeguda oficialment pels estats membres de les Nacions Unides, malgrat que els organismes dels drets humans han condemnat repetidament la discriminació basada en l'orientació sexual i la identitat de gènere.
Encara existeixen a la nostra societat, moltes persones que no poden construir la seva identitat o viure de forma positiva i lliure la seva orientació afectiva-sexual, bé perquè no es reconeixen a si mateixes com a homosexuals, bisexuals o transsexuals... o perquè tenen por a les reaccions socials, familiar, laborals...
Per sensibilitzar sobre aquest situació, la Regidoria de Polítiques d'Igualtat organitzarà dues activitats aquest mes de maig:
Del 15 al 18 de maig
de 9 a 19 h Creació d'un mural contra l'homofòbia. Vine i participa-hi! (al CIOD)
Dijous, 18 i 25 de maig
de 15.15 a 16.45 h Taller de creativitat. Pinta una samarreta contra l'homofòbia
Més informació al CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona)
C. Les Escoles, 10 baixos
t. 93 462 11 21
infodonaciod@sant-adria.net
"No és no, per unes festes lliures d'agressions sexistes""
L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs posarà en marxa per a la Festa major la campanya informativa i de sensibilització "No és no, per unes festes lliures de d'agressions masclistes", que consistirà en l'edició d'un ampli ventall de material gràfic (cartells, xapes, postals, vinils, etc.) que insta a la responsabilitat de tots i totes perquè la Festa Major no s'aprofiti per dur a terme actituds ofensives vers les dones.
La campanya, impulsada per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat amb la col·laboració del Consell Municipal de les Dones de Sant Adrià, continuarà un cop acabada la Festa, ja que l'objectiu és prevenir les agressions masclistes als diferents espais d'oci i esdeveniments de la ciutat.
Aquesta és una de les actuacions del Protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i esdeveniments festius que l'Ajuntament està elaborant amb el suport de la Diputació de Barcelona i la participació del Consell Municipals de les Dones.
Concurs TQB "Te Quiero Bien"
Ja està en marxa la sisena edició del Concurs TQB d'iniciatives de sensibilització contra la violència vers les dones, realitzat en el marc de la campanya per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere. És un concurs organitzat per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat en el qual és pretén sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica tant greu que afecta a les dones de la nostra societat i d'arreu del món.
Està adreçat a joves d'entre 15 a 30 anys, els quals podran enviar les seves propostes sobre la violència masclista de l'1 de al 20 de novembre a la pàgina www.facebook.com/tequierobien o al correu infodonaciod@sant-adria.net.
S'adjudicarà dos premis, un individual i un altra grupal, valorats en 150 euros cadascú i un distintiu a la proposta més votada de facebook.
Per veure les bases del concurs i demanar més informació, podeu consultar al següent enllaç
Animeu-vos a participar!!Tothom té molt a dir. Per una societat lliure de violència masclista!!
Sant Adrià de Besòs, 19 d'octubre de 2017
Centre d'Informació i Orientació de la Dona (CIOD)
C. de les Escoles, 10, baixos
T.93 462 11 21
https://www.facebook.com/tequierobien
28 de maig: Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones
Aquest dia se celebra per reafirmar el dret a la salut com un dret humà de les dones al que han d’accedir sense restriccions o exclusions de cap mena, a través de tot el seu cicle de vida, i a més, es vol donar visibilitat a les desigualtats que pateixen les dones en temes de salut.
El sexe és un element rellevant que explica diferències en la salut. Històricament s'ha accedit als avenços mèdics a través d'un model masculí, que posteriorment s’ha anat adaptant al femení.
Actualment, l'evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere pel que fa a la salut, que s’han de tenir en compte per tal d'assegurar la prevenció de malalties, poder oferir una major precisió en el diagnòstic i garantir el dret de les dones a ser ateses i tractades eficientment en les seves problemàtiques.
La celebració d’aquest dia es realitza enmig d’un nou escenari social, marcat per una forta crisi sanitària que, sense dubte, comportarà canvis molt importants a la nostra societat. En aquests moments, amb la Covid-19, s’observa també el biaix de gènere en una crisi que està castigant fortament a les dones en l'àmbit de la seva salut física i mental. Exemples d'això serien: les dones víctimes de violència masclista —que poden quedar aïllades, incomunicades i convivint amb l’agressor— o l’afectació de la crisi sobre sectors laborals altament feminitzats, com el comerç, l’hostaleria, la neteja, l’educació, la sanitat, els serveis socials o la cura d’infants i de persones grans. Activitats que, són de primera línia de la pandèmia i, per tant, les persones que hi treballen corren més risc d’infectar-se, patir estrès, ansietat...i altres malalties.
En aquesta situació també s’ha de tenir en compte que la pèrdua dels espais de socialització a causa del confinament —com la feina, l'escola o els centres de dia de gent gran— fa que aquestes funcions es transfereixin a l'àmbit domèstic i, de nou, la càrrega de la seva gestió recaigui majoritàriament en les dones.
Són, en definitiva, situacions que fan una vegada més en aquest dia de l'acció per a la salut de dones es plantegin noves alternatives i solucions. Podeu veure la crida Internacional d’aquest any 2020 als enllaços:
www.xarxadedonesperlasalut.org
Recordem que el CIOD (Centre d'informació i Orientació de la Dona) tornem a oferir atenció però telefònica dels seus serveis permanents i gratuïts: servei d'informació i orientació, assessoria jurídica, assessoria psicològica i assessorament psicosocial a dones víctimes de violència de gènere de dilluns a divendres de 9 a 13h ( t. 93 462 11 21 /e-mail: infodonaciod@sant-adria.net)
Programació de tallers al CIOD
El CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona) de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha programat amb un nou format, en aquest cas online, tot un seguit de tallers que es portaran a terme durant el trimestre d'octubre a desembre de 2020.
Les inscripcions es faran a partir del dimarts, 22 de setembre. Els tallers són gratuïts amb una durada de 8 sessions d'una hora i mitja.
Les inscripcions poden fer-se per mail: ciod@sant-adria.net o trucant al telèfon 93 462 11 21.
Per veure els tallers podeu cliclar aquí tallers CIOD ONLINE
25N: Ni una més!
Us presentem el video creat en el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones del Consell Municipal de Dones de Sant Adrià de Besòs
Podeu veure'l clicant AQUÍ