TRENCA EL SILENCI. Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. 17 de maig de 2020

Fa 30 anys que a l’Assemblea General de l'Organització Mundial De Salut (OMS) es  va desclassificar l'homosexualitat com una malaltia mental.  Val a dir que ja en els anys 70 molts i moltes professionals de la psicologia i de la psiquiatria ja no ho consideraven com un trastorn mental. Però, com es habitual, si no hi ha mobilització per part dels afectats, no hi ha canvis. El col·lectiu que commemora el dia d’avui no ho ha tingut gens fàcil. Lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals sempre han estat en el punt de mira dels que defensen una malentesa “normalitat o normativitat” . Al llarg de la historia han patit i pateixen diferents tipus de discriminació, rebuig i fins i tot penalitzacions jurídiques greus. Hi ha 72 països en els quals encara és un delicte tenir relacions amb persones del mateix “sexe” i en 8 d’ells es castiguen aquestes relacions  amb pena de mort.

Tot i així les coses van canviant. De ser considerats com  a persones  perilloses socials, delinqüents, corruptores de menors, malaltes mentals, pecadores etc...  a l’estat espanyol fa temps que s’intenta  equiparar en drets el col·lectiu LGTBQ als que gaudeixen les persones que no pertanyen al col.lectiu

Potser el que cal, es deixar constància de que cada persona és un món, un món ple de possibilitats, capacitats i talents. La identitat en relació a l’opció sexual, l’expressió de gènere o el sexe biològic, no són definitoris en quant a la vàlua personal. De fet el que suma, multiplica i la diversitat i la diferencia no haurien de ser un obstacle per créixer com a una societat on el respecte sigui el valor principal. I afegiriem d’altres: l’empatia, la tolerància i la curiositat per conèixer. No podem estimar allò que no coneixem, per això, apropar-se a veure l’altre amb els ulls d’un infant, no ens fa perdre res.

Les circumstàncies mundials degudes a la Pandèmia  pel COVID-19, faran molt difícil poder manifestar-nos o fer activitats col·lectives que permetin mantenir la lluita per igualar drets i acabar amb discriminacions i abusos que pateix el col·lectiu. Però, des de casa es poden dur a terme petites accions.

Us passem alguns enllaços que us poden ser útils: 

  • GUIA DE RECURSOS | “El Colectivo LGTBI frente al COVID-19: click aquí 

Si necessiteu fer alguna consulta sobre aquest tema us podeu adreçar al email del CIOD infodonaciod@sant-adria.net