Avís: la qualitat sanitària de l'aigua de les platges de Sant Adrià no serà apta pel bany durant uns dies

Avui dilluns i demà dimarts hi haurà bandera vermella a les dues platges de Sant Adrià de Besòs.

Després d'una forta pluja no es garanteix que la qualitat microbiològica de l'aigua de les platges de Sant Adrià de Besòs sigui apte pel bany. La influència del riu Besòs és una font de contaminació en episodis de fortes pluges, tant pel que fa a l'aportació d'aigües amb deficient qualitat sanitària com per la presència de restes vegetals i residus antròpics.

Les platges de Sant Adrià de Besòs estan situades a cada costat del riu Besòs on van a parar tots els efluents de les Edar (Estacions depuradores d'aigües residuals) de tots els municipis de la conca del Besòs, i amb fortes pluges també generen descàrregues dels sistemes de sanejament unitaris (DSU) que provenen del clavegueram urbà (les aigües de pluja surten a mar per pluvials i sobreeixidors dels sistemes de sanejament en alta i baixa). Amb les DSU, s’arrosseguen residus antropogènics i, com s’ha dit anteriorment,arriba contaminació fecal a les zones de bany, generant Episodis de Contaminació de curta Durada (ECD: 24-72 hores) que alteren temporalment la qualitat habitual de les aigües de bany. Ara bé, en temps sec les aigües de bany mantenen les seus nivells habituals de qualitat bona i/o excel·lent..

Aquest fet significa que després d'una pluja la qualitat sanitària de l'aigua pel que fa la microbiologia (Enterococs intestinals i Echerichia coli), amb tota probabilitat no serà apta pel bany a la zona d’influència del riu Besòs i a les sortides de pluvials. Però s'ha comprovat analíticament en moltes ocasions que, passades 48-72 hores amb temps assolellat, la qualitat sanitària es recupera i l'aigua torna a ser apta pel bany.