Mosquit tigre

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie procedent de l'Àsia que s'ha estès per tot el món des de fa uns anys.

L'estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya i actualment ja està establert a tot el territori.

És una espècie diürna i activa des de maig fins a novembre, i posseeix una coloració característica: el cos de l'adult és negre amb ratlles transversals de color blanc brillant i la seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.

On viuen?

El seu hàbitat larvari original són forats plens d'aigua a l'interior de troncs d'arbres de les selves del sud-est asiàtic, però s'adapta molt bé a qualsevol cavitat natural, així com a recipients artificials que puguin contenir petites quantitats d'aigua. Així doncs, els ous i les larves es poden trobar en recipients comuns i abundants als domicilis particulars, a on els serveis públics no hi poden actuar. Els llocs més habituals a la llar on es poden reproduir són els plats de sota els testos, galledes, zones de desguassos o de drenatge (canonades de recollida d'aigua que s'hi hagi acumulat fullaraca).

Prevenció i control

L'Ajuntament fa el control i seguiment de la presència de mosquits o larves en els espais públics, als embornals del clavegueram i fonts.

No obstant, a les propietats privades també es reprodueix de manera important, i per tant, cal eliminar els possibles punts de cria i dur a terme mesures de prevenció com són: 

  • Revisar els recipients, pots, objectes abandonats, joguines, desaigües, petites cisternes, plats o cendrers de l'exterior de les cases que puguin acumular petites quantitats d'aigua.

  • Sempre que es pugui, cal evitar que s'inundin, ja sigui posant els recipients de cap per avall, retirant els plats dels testos, mantenint-los secs o tapant amb una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) els recipients que s'hagin de mantenir plens.

  • En el cas d'abeuradors d'animals, s'ha de renovar l'aigua com a mínim 2 cops per setmana.

  • Mantenir les canaleres de recol·lecció d'aigua de les teulades netes de restes vegetals, i evitar els forats i les depressions del terra on s'hi pugui acumular aigua.

Al mosquit tigre, ni aigua! (Servei de Control de Mosquits)

http://www.elbaixllobregat.net/mosquitigre/contingut.asp?id_menu=23

Mosquito Alert , una aplicació de ciència ciutadana per estudiar l'expansió dels mosquits

Mosquito Alert és un projecte col·laboratiu de ciència ciutadana per investigar i controlar l’expansió del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga. Aquests insectes s’han expandit en moltes zones del món i poden transmetre malalties com el Dengue, la Chikungunya o el Zika.

Amb l’app Mosquito Alert qualsevol persona pot notificar, mitjançant una foto, la possible troballa d’un dels mosquits estudiats, així com la dels seus llocs de cria en els espais públics, i així es col·labora amb els agents científics i els de gestió. 

Les observacions que enviïs amb l’app Mosquito Alert es validen per un equip d’experts i es poden consultar des del mapa públic de
www.mosquitoalert.com

Enllaç al díptic informatiu: http://www.mosquitoalert.com/wp-content/uploads/2018/05/Diptic_MosquitoAlert_print_18_ca.pdf

mosquito alert