Xinxes del llit

La xinxa del llit és un insecte petit, de color cafè, aplanat, que s'alimenta només de sang d'animals. Si no es té molta experiència es poden confondre amb paparres o escarabats.

Les xinxes de llit es transporten a l'equipatge, la roba, els llits, el suport de fusta del matalàs, etc. L'ús de llits, sofàs, i mobles de segona mà és la manera més habitual de transportar les xinxes d'un lloc a un altre.  S’ha d’anar amb molt de compte a l’hora d’adquirir mobles usats, especialment llits, matalassos o sofàs.
chinches de la camaLa seva presència està associada a una manca d’higiene, però no és exclusiva d’aquestes situacions, ja que també es dóna en habitatges d’elevada condició socio-econòmica. Darrerament s’ha detectat un increment d’aquests insectes en el nostre entorn, i són  més freqüents a llocs amb un gran moviment de població com hotels, albergs i centres d’acollida.
Aquest increment ha provocat un problema per les molèsties que ocasiona la seva presència, resultant complicat garantir la no infestació de locals o d’equipaments si hi ha un ràpid i continu flux de persones i equipatges.
A casa nostra es tracta d’una plaga emergent, que requereix de l’atenció i de la col·laboració de tothom per aconseguir-ne el control.

Importància sanitària. Lesions

Les xinxes de llit piquen durant la nit mentre les persones dormen. Els símptomes varien d'acord amb la sensibilitat de la persona. Moltes persones presenten faves vermelles que produeixen picor o inflor localitzada, que algunes vegades apareixen un dia després de la picada. Altres persones no presenten cap reacció, o només pateixen reacció moderada. Les xinxes de llit s'alimenten a qualsevol part de la pell exposada mentre es dorm (la cara, el coll, les espatlles, els braços, les mans, etcètera).

Una preocupació comuna amb les xinxes de llit és si transmeten malalties o no. Encara que les xinxes de llit poden albergar agents causals d'algunes malalties, és poc probable que puguin transmetre cap malaltia quan piquen a les persones. La importància mèdica de les xinxes actualment és limita a la picor i la incomoditat de les seves picades.

Com determinar si hi ha una infestació

Les infestacions inicials solen estar al voltant del llit, però les xinxes eventualment es poden escampar per tota la estança, ocupant qualsevol esquerda o lloc protegit.

Encara que no poden volar, es mouen molt ràpidament pel terra, les parets, el sostre o altres superfícies. El dia el passen refugiades a les esquerdes, fissures i racons a prop d’on la gent dorm, en  general són més actives a la nit.

Si hi ha xinxes de llit, els llençols, el matalàs o les parets apareixen marcades amb taques fosques, que són excrements secs. Una altra evidència de la seva presència són les lesions sofertes pels habitants dels locals on estan presents.

El llit i moltes àrees properes també poden tenir xinxes. És per això que es recomana revisar tota la roba del llit, el matalàs, les cadires entapissades, les cortines, les catifes i els sofàs; especialment aquells utilitzats per dormir.

En cas d’afectació  recomanem contactar amb una empresa de control de plagues registrada al Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP).

Mesures preventives i/o correctores

Mesures estructurals

L’eliminació de les esquerdes de parets i de la fusta de mobles, l’arranjament de forats o d’espais entre habitacions, les reparacions de l’empaperat, dels sòcols, dels marcs de portes i de les finestres, i dels punts d’electricitat (tipus endoll), són mesures que redueixen els llocs de refugi de la plaga i per tant faciliten la detecció de plagues i es redueixen dels llocs de refugi.
D’altra banda la col·locació de fundes anti-xinxes és una mesura de protecció que evita la colonització d’aquest elements per les xinxes, eliminant així un dels punts més importats de refugi de la plaga.

Sanejament i ordre

Les bones pràctiques d’higiene domèstica ajudaran de manera important a controlar i reduir les poblacions d’aquests insectes. En aquest sentit són especialment importants les mesures relacionades amb la gestió de la roba, de manera que tot el material de roba presumptament afectat no s’hauria de moure’s sense haver procedit prèviament a un rentat en calent (llençols, mantes, fundes dels llits...) ja que aquests articles no han de ser tractats amb insecticides. Els articles no rentables es poden ficar a l'assecadora, o fer un rentat en sec per eliminar totes les formes de vida.

Temperatura

Cal tenir en compte que les xinxes són molt sensibles als canvis de temperatura, i aquest fonament s’utilitza per eliminar-les.

 • Rentat: 3,2 kg de pes sec de roba. Rentat a 60 º C durant 20 minuts elimina adults, nimfes i ous

 • Assecat: 3,2 kg de pes sec de roba a l'assecadora en cicle calent (50 º C) durant 30 minuts, elimina adults, nimfes i ous

 • Neteja en sec: Neteja professional en sec amb percloroetilè. Elimina el 100% dels adults, nimfes i ous

 • Congelació: 2,5 kg de roba al congelador d'un frigorífic domèstic estàndard amb una temperatura mínima de -18 ° C durant 8 hores elimina totes les formes de vida.

Recomanacions generals

Hi ha un conjunt de recomanacions de caire general que són d’especial importància per evitar
una infestació per xinxes, així com la seva possible dispersió:

 • No portar a casa roba, catifes, matalassos, mobles o llits abandonats.
 • Inspeccionar acuradament qualsevol element que entri a casa d’origen conegut o desconegut: cadiretes de cotxe, joguines, catifes....

 • Prendre precaucions quan es vagi de viatge, especialment amb la roba, maletes,....

 • Inspeccionar les maletes abans de tornar a casa, i rentar la roba a la tornada.

 • Segellar totes les esquerdes de la casa especialment les de les habitacions: sòcols, endolls, marcs...

 • Reparar el paper i la pintura que s'estigui enlairant.

 • Reparar els forats a les parets, aquells ubicats al voltant de les canonades i els conductes que connecten les habitacions.

 • Evitar moquetes, entapissats així com qualsevol element decoratiu tèxtil.

 • Destruir els articles infestats perquè no puguin ser reutilitzats (previ tractament).

Mesures de control

Quan es detecten xinxes cal actuar amb rapidesa i tenir en compte que la inspecció i el tractament pot durar molt de temps. El més efectiu i segur és contractar un servei de control de plagues i sol·licitar visites de seguiment fins a controlar del tot el problema.
En cas de dubte es poden consultar les associacions del gremi:

 • Associació d’empreses de control de plagues i aplicació de plaguicides de Catalunya (ADEPAP) http://www.adepap.com
 • L'Asociación Nacional de Empresas de Control de Plagas (ANECPLA)  www.anecpla.com