Xinxes del llit

La xinxa del llit (Cimex spp. Hemiptera: Cimicidae) és un insecte petit, de color cafè, aplanat, que s'alimenta de sang d'animals.

Totes les fases de les xinxes (nimfes i adults) piquen i a diferència d’altres insectes, ho fan repetidament. A la nit, estimulades per la calor i pel diòxid de carboni de la gent que dorm, les xinxes surten i solen picar les parts del cos sense protecció de la roba o els llençols (cara, coll, espatlla, braços i mans)

Les xinxes femelles posen els ous en àrees retirades, dipositant fins a cinc ous per dia i entre 200-500 ous durant la seva vida. La vida mitjana estimada d'una xinxa adulta s'estima al voltant de 2 anys. L'arribada d'unes poques parelles d'adults a un habitatge pot traduir-se en colònies de centenars o milers en un temps molt curt.

En els últims anys, s’ha detectat una reemergència d’aquests insectes en el nostre entorn, a causa del moviment de viatgers i el transport de mercaderies.

On viuen?

Les xinxes de llit es transporten a l'equipatge, la roba, els llits, el suport de fusta del matalàs, etc. L'ús de llits, sofàs, i mobles de segona mà és la manera més habitual de transportar les xinxes d'un lloc a un altre.  S’ha d’anar amb molt de compte a l’hora d’adquirir mobles usats, especialment llits, matalassos o sofàs.

Com ens pot afectar?

Els símptomes de les picades de les xinxes varien d'acord amb la sensibilitat de la persona. Moltes persones presenten faves vermelles que produeixen picor o inflor localitzada, que algunes vegades apareixen un dia després de la picada. Altres persones no presenten cap reacció, o només pateixen reacció moderada.

Encara que les xinxes de llit poden transportar agents causals d'algunes malalties, és poc probable que puguin transmetre cap malaltia quan piquen a les persones. La importància mèdica de les xinxes actualment és limita a la picor i la incomoditat de les seves picades.

Prevenció i control

Quan es detecten xinxes cal actuar amb rapidesa i tenir en compte que la inspecció i el tractament pot durar molt de temps. El més efectiu i segur és contractar un servei de control de plagues i sol·licitar visites de seguiment.

Les infestacions inicials solen estar al voltant del llit, però les xinxes es poden escampar per tota la estança, ocupant qualsevol esquerda o lloc protegit.

Recomanacions generals per evitar una infestació per xinxes i la seva dispersió:

 • 1. Control de l'origen dels objectes: No portar a casa roba, catifes, matalassos, mobles o llits abandonats. Prendre precaucions quan es vagi de viatge, especialment amb la roba, maletes i inspeccionar les maletes abans de tornar a casa. Evitar moquetes, entapissats així com qualsevol element decoratiu tèxtil.
 • 2. Mesures estructurals: Eliminació d'esquerdes de parets i de mobles, l’arranjament de forats o d’espais entre habitacions (especialment del dormitori), les reparacions de l’empaperat, dels sòcols, dels marcs de portes i de les finestres, reparar el paper i la pintura que s'estigui enlairant, i reparar els punts d’electricitat (tipus endoll)
 • 3. Sanejament i ordre: Les bones pràctiques d’higiene domèstica ajudaran a controlar i reduir les poblacions, especialment la gestió de la roba presumptament afectada ja sigui amb rentat o amb l'assecadora. Cal tenir en compte que les xinxes són molt sensibles als canvis de temperatura, i aquest fonament s’utilitza per eliminar-les.
  • Rentat: 3,2 kg de pes sec de roba. Rentat a 60 º C durant 20 minuts elimina adults, nimfes i ous
  • Assecat: 3,2 kg de pes sec de roba a l'assecadora en cicle calent (50 º C) durant 30 minuts, elimina adults, nimfes i ous

  • Neteja en sec: Neteja professional en sec amb percloroetilè. Elimina el 100% dels adults, nimfes i ous

  • Congelació: 2,5 kg de roba al congelador d'un frigorífic domèstic estàndard amb una temperatura mínima de -18 ° C durant 8 hores elimina totes les formes de vida.