Cooperació, Drets Humans i Poble Palestí

El dia 15 de maig es commemora la Nakba Palestina. Fa 72 anys, es va crear l'Estat d'Israel que va suposar l'expulsió de més de 700.000 persones palestines de les seves llars i de la seva terra, la Palestina històrica.

El dia 15 de maig es commemora la Nakba, un dia trist pels palestins i palestines. Nakba vol dir catàstrofe o desastre en àrab.

El 15 de maig de 1948 es va crear l'Estat d'Israel, i a la vegada, l'expulsió de més de 700.000 palestins i palestines fora de les seves llars i de la seva terra. Van ser 530 pobles, la majoria dels quals tenien una localització estratègica a nivell geogràfic, que van ser despoblats i totalment arrasats. Aquesta expulsió sistemàtica i forçada va convertir als palestins i palestines en refugiats, més de 5 milions, començant així la diàspora palestina i la impossibilitat del dret al retorn.

La Nakba, però, no és un episodi històricament tancat i aïllat, sinó que dura fins als nostres dies. La vulneració sistemàtic i institucionalitzada dels Drets Humans es produeix cada dia a Palestina. Es produeix amb la colonització massiva dels territoris palestins a partir de la construcció il·legal d'assentaments, amb la contínua presència de check-points, el mur, la pràctica de l'apartheid, amb l'apropiació dels recursos naturals, la demolició de cases, la confiscació de terres, el col·lapse de l'economia palestina, la dificultat de moviment i el continu aïllament al que s'està sotmetent la població palestina, mitjançant la violència física i psicològica d'un exèrcit contra una població civil.

Una situació que els governs occidentals simplement ignoren i miren cap altre costat, malgrat les resolucions de l'ONU, la 194 de l'any 1948 i la 242 del 1967, on es demana explícitament el reton de la població palestina a casa seva i la retirada de totes les forces d'ocupació israelí. 

Les últimes noticies que ens arriben sobre la proposta de pau d'Estats Units i les intencions del primer ministre israelià, fan trontollar altre cop la pau en el territori. I a tot s'ha d'afegir la crisi sanitària del covid-19, tot i que per ara els números no són tan alts com s'esperaven, la insuficiència sanitària a Palestina està present. (Noticia a elPeriódico)

El poble palestí demana justícia, justícia amb una base legal, que és el compliment de les resolucions de les Nacions Unides i del Consell de Seguretat.

Per a llegir més sobre el tema.

Recomanacions:

Un llibre: Nakba, 48 relats de vida i resistència a Palestina, (Ed. Tigre de Paper), de l'escriptor, metge i historiador palestí Salah Jamal, i il·lustrat per Miquel Ferreres.

En aquest llibre, recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l'evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. 48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d'escalf i tendresa.

Una pel·lículaLos limoneros, del director israelià Eran Riklis. Una pel·lícula sobre el conflicte palestino-israelí, des dels dos punts de vista de qui el viuen de prop: el dels civils i el de les autoritats.